KUD „SINAC“ U AUSTRIJI I SLOVAČKOJ

 

I ove je godine naše prijateljsko društvo „Sinac“ pohodilo Austriju i Slovačku u sklopu  međunarodne kulturne razmjene. Naravno, naša Mare Antulićka je odmah dojavila o tom događaju da ga prezentiramo našim posjetiteljima širom svijeta.

Evo izvješća iz njihovog dnevnika:

„Nakon prijepodnevnog subotnjeg razgledavanja Beča, okićenog prije svega bijelim pokrivačem, a i raskošnim svjetlucavim ukrasima, te obavijenog zamamnim mirisom kuhanog vina, odlazimo u Gradišće… Najprije smo pohodili Parndorf, kako bismo utažili naše šopinholičarske strasti, a zatim smo došli u Götzendorf gdje nas je dočekao župnik dr. Andreas Michalski.

Već na oglasnoj ploči pred Crkvom sv. Stjepana uočili smo plakat s našom slikom, kojim se najavljuje naš koncert i praćenje sv. Mise. Sv. Misa je bila dvojezična (mi smo pjevali, čitali 1. čitanje i molitvu vjernika na hrvatskom ) a ostalo je bilo na njemačkom. Nakon sv. Mise održan je koncert, a zadovoljstvo s našim nastupom župljani su potvrdili dvostrukim bisom!

Sv. Misi i koncertu prisustvovao je i načelnik okruga gosp. Johann Ackermann koji nas je sve srdačno pozdravio! Poslije koncerta započelo je “3. poluvrijeme” uz pune stolove gradišćanskih specijaliteta te neizbježnog kuhanog vina (nikad ukusnije nismo pili). Pjesma, ples i veselje potrajalo je do kasnih večernjih sati, kada smo se uputili u Bratislavu udaljenu svega 40-ak minuta vožnje. Nedjeljno prijepodne iskoristili smo za razgledavanje Bratislave, gradića koji nas neodoljivo podsjeća na naš Varaždin, te smo kasnije uz ispijanje tople čokolade u čokoladarnici na glavnom trgu Hlavne namestie uživali u suncem okupanoj Bratislavi.“

Upućujemo vas na stranice www.zd-sinac.hr i u njihovoj “galeriji” možete pogledati zanimljive slike s turneje ali i izvorno čuti njihove kvalitetne muzičke uradke. Inače „Sinac“ svake godine nastupa na našoj „Stajničkoj noći“.

Čestitka „Sinčeranima“ na turneji i promidžbi kulturnog blaga naše Like.