“Glazbeni spomenar Ane Kelin”

U zagrebačkom HNK-u nedavno je predstavljen album “Glazbeni spomenar Ane Kelin”, istaknute dugogodišnje članice ansambla “Lado” i vokalnog ansambla “Ladarice”. Gospođa Kelin bila je dugogodišnja umjetnička voditeljica u KUD-u Sinac od 1993.-2006.godine. Brojni su je Stajničari upoznali na našim godišnjim skupštinama na kojima su naši Sinčerani redovito nastupali. Tada su u „Sincu“ nastupali i neki naši Stajničari – Mica, Zdrave i Mirko Gegići, Mare Antulićka, Beba, Ane Čabranka... Zato je smatramo „našom Anom“ jer je doslovce uložila znatan dio vremena u naše aktivnosti, posebno u organizaciju prve „Petrove“ u Stajnici nakon nekoliko desetljeća, gdje je nastupio i KUD „Sinac“. Uložila je izuzetnu energiju i stručnost u njegovanju ličke tradicionalne kulture. Zato joj i ovim putem veliko HVALA!

Na albumu se nalazi 25 pjesama, iz svih krajeva Hrvatske, koje je gospođa Ana pjevala svojim zanosnim i zvonkim glasom u razdoblju od 1967-2007. godine.

Biografija:

Ana Kelin rođena je 1945. godine u Zagrebu gdje je i maturirala na VII Gimnaziji. Kao devetnaestogodišnjakinja učlanila se u ansambl “Lado” gdje je ubrzo primljena u stalni radni odnos kao pjevačica i plesačica, a kasnije i solistica. Tu je provela cijeli radni vijek sve do umirovljenja 1993. godine. Usporedo sa radom u “Ladu” bila je jedna od vodećih članica vokalnog ansambla “Ladarice”. Ostvarila je preko 2400 nastupa diljem svijeta.Sudjelovala je u nekoliko zapaženih kazališnih ostvarenja: Komedija-Gubec beg, Jadnici; HNK- Zlatarevo zlato,Ognjišta; Gavella- Breza, Tirza, Povratak Filipa Latinovicza; ZKL- Neva Nevičica; Histrion…..

Za svoj dugogodišnji umjetnički rad, 1999. godine odlikovana je ordenom Hrvatskog pletera.