ZD “Sinac” u Gradišću – Koljnof i Šopron

Preneseno sa www.zd-sinac.hr:

I u ovom Došašću, kao i nekoliko zadnjih godina, unatoč snježnom nevremenu, odlučili smo se na putovanje u Mađarsku i posjetili, 8. i 9. prosinca Gradišće, mjesta Koljnof i Šopron, na poziv Šopronske Hrvatske samouprave i Šopronskog Hrvatskog kulturnog društava.
U Crkvi sv. Duha u Šopronu održali smo koncert za Gradišćanske Hrvate na kojem smo pjevali advetske pjesme, a sudjelovali smo i na nedjeljnoj Svetoj Misi u Crkvi blažene Djevice Marije u Koljnofu.
U subotu navečer poslušali smo prekrasan koncert FA “Kolo-Slavuj” iz Beča, u kojem pjeva i svira mladež Gradišćanskih Hrvata, s kojima smo se družili i u “trećem poluvremenu” uz večeru, Frankovku, tamburice i ples…
U “turističkom” dijelu putovanja obišli smo Šopron, prošetali po užem centru i adventskom sajmu, a posjetili smo i nadaleko poznati dvorac Esterhazy u Fertödu.
Posebno se zahvaljujemo našem domaćinu, dr. Franji Pajriću, koji nas je srdačno dočekao, organizirao naš boravak do najsitnijih detalja, od smještaja, hrane, turističkog razgledavanja, koncerata…., a prije svega se zahvaljujemo što nas je na izuzetno zanimljiv i pristupačan način upoznao sa poviješću i kulturom te sadašnjim načinom života i opstanka Gradišćanskih Hrvata u ovim krajevima.
Vidimo se iduće godine, u srpnju, na njihovom putovanju kroz Hrvatsku putevima njihovih predaka, kada će Gradišćanski Hrvati pješice hodočastiti od Udbine do Sinca a dalje kočijama do Gradišća.
Neke od stanica odmora bit će grad Otočac i Brinje.

Galerija slika.