Osniva se Zbirka narodnog blaga općine Brinje

Poštovani,

želimo Vas obavijestiti o velikom projektu iz oblasti kulture, vezano za osnivanje Zbirke narodnoga blaga općine Brinje, čime želimo spasiti od propadanja naše veliko kulturno blago koje svakim danom nestaje. Zavičajni klub Brinjaka «Sokolac» u Zagrebu (osnovan 1988. god.), je u dvogodišnjem razdoblju uložio puno volje, vremena, rada i sredstava, kako bi  zaustavio djelić  proteklog vremena kroz sakupljene predmete  s ljubavlju čuvanih kod darovatelja.

U tom  razdoblju, a na inicijativu našeg Kluba, Općinsko vijeće Brinja donijelo je odluku o osnivanju Zbirke, a Školski odbor Osnovne škole Luke Perkovića svojom je odlukom privremeno prenamijenio prostor učionice školske zgrade, sagrađene daleke 1879. godine, za smještaj darovanih predmeta.
 


U rujnu 2008. godine, veći dio sakupljenih predmeta, starih u rasponu od 60 do 150 godina, je stručno obrađen  uz svestranu  pomoć  Etnografskog muzeja u Zagrebu i  Muzejsko-dokumentacijskog centra u Zagrebu, a svu  potrebnu dokumentaciju  Osnivač je dostavio Ministarstvu kulture Republike Hrvatske. 22.12.2008. godine Ministarstvo kulture proglasilo je Zbirku kulturnim blagom  Republike Hrvatske, što znači da će u budućnosti biti pod njihovom nadležnošću.
Mišljenja smo, da je to krasno priznanje za sve nas i vas,  jer je etnografska i muzejska struka potvrdila vrijednost i originalnost predmeta, a mi smo uspjeli u nakani  da bogatstvo narodnog stvaralaštva predstavimo žiteljima Brinjskog kraja, turistima, kao i putnicima  namjernicima.
Uvidom u darovane  predmete očito je, da su se tijekom posljednjih nekoliko desetljeća  dogodile velike promjene u načinu i kvaliteti življenja, a to je ono što čini Zbirku dodatno zanimljivom odnosno poučnom.
Slijede poslovi u ostvarenju daljnjih aktivnosti vezanih  za postav i otvorenje, kao i širenju Zbirke uz zajednički rad Općine, Škole, Kluba i svih Brinjaka i građana Općine Brinje.
Etnografski muzej je pokazao dodatni  interes da se upozna s tradicijskim nošnjama Brinja i njegove okolice i da ih stručno obradi. Stoga Vas molimo za suradnju u navedenom  Projektu, bilo darovanjem  ili davanjem na  uvid vaših predmeta koji svjedoče o narodnom životu i kulturi brinjskog zavičaja - nošnja ili njezini pojedini dijelovi, obuća, nakit i drugo - važno za  stručnu obradu  (fotografiranje, evidencija, stalno ili povremeno izlaganje  i sl.).
Za sada je ipak  najvažnije da se shvati vrijednost baštine i tradicijskog narodnog stvaralaštva i spriječi daljnje nestajanje, jer iza svakog predmeta stoji povijest i trud naših predaka.

Za dodatne obavijesti ili moguće sudjelovanje u aktivnostima, obratite nam se na telefone:
-    Općina Brinje, tel. 053 701 260  (Ana Šebalj),
-    Dragutin Perković  01 388 44 30


       
                         Za Zavičajni klub Brinjaka «Sokolac» u Zagrebu
                                            Predsjednik:
                                       Dragutin Perković

U Zagrebu, 30.siječnja 2008.