Ekskluzivno: knjiga podmaršala Milana (Emila) Vojnovića - "Bojevi u Lici, u ostaloj Hrvatskoj i Dalmaciji u godini 1809"

Povodom obilježavanja 200-te obljetnice Napoleonovih ratova iz godine 1809. objavljujemo na našem portalu vrlo vrijednu vojno-povijesnu knjigu "Bojevi u Lici, u ostaloj Hrvatskoj i Dalmaciji u godini 1809." od vrlo poznatog vojnog povjesničara Milana (Emila) Vojnovića, austrijskog podmaršala. Knjiga je tiskana u Zagrebu 1907. godine i detaljno opisuje brojne bojeve koje su naši preci vodili protiv Napoleonove vojske pod zapovjedništvom poznatog maršala Marmonta. Kako je poznato, maršal Marmont morao je s vojskom iz Dalmacije pohitati u pomoć Napoleonu u teškim bitkama protiv austrijske vojske pod zapovjedništvom nadvojvode Karla u Bavarskoj i okolnim zemljama. Naime, te su bitke odlučile o sudbini i naših krajeva kada ih Austrija, nametnutim mirovnim ugovorom, predaje u nadležnost Francuza. Ali samo nakratko - do Napoleonovog sloma u Rusiji.

Treba napomenuti da u isto vrijeme naši Ličani vode krvave borbe kod Malborgetha i Predila o čemu smo nedavno pisali i materijal se može pročitati na našem WEB-u.

Ostale detalje o bitkama u Lici saznat ćete iz knjige koju vam predajemo na čitanje. Molimo komentar.