Pohodili smo Malborghetto i Predel

U povodu obilježavanja 200. godišnjice bitaka kod Malborgetha i Predila (Predela) održane su na mjestima bitaka 15. i 23. svibnja prigodne svečanosti. Na Malborghettu smo na poziv načenika općine Malborghetto-Valbruna gospodina Alessandra Omana prisustvovali ja i gospodin Branimir pl. Wuchetich a na Predelu je bilo šire hrvatsko izaslanstvo: naš vojni izaslanik u Republici Sloveniji brigadir Stanko Krulić i skupina vojnika iz Počasno-zaštitne bojne naših oružanih snaga. Obljetnici na Predelu je u ime organizatora bila nazočna i slovenska ministrica obrane  gospođa Ljubica Jelušič i brojni predstavnici diplomacije i vojski Francuske, Italije, Austrije i Hrvatske.

Jedinstvo Europe počiva na raznolikosti njenih povijesnih konflikata, i zato je potrebno ta događanja prikazati sadašnjim generacijama kako bi shvatile što se dešava kada nema europskog jedinstva i zajedničkih interesa. Zato je potrebno posjećivati mjesta i vječne spomene slavno palima u tim brojnim ratovima i sukobima. To je ujedno prigoda za promicanje naše hrvatske vojne tradicije i vještine ratovanja. Mi Hrvati ove bojeve trebamo prvenstveno doživljavati kao hrabrost i domoljublje hrvatskih vojnika kroz povijest, gdje nismo bili puki promatrači, već aktivni sudionici vojnih i političkih promjena u zadanim okvirima toga vremena. Vrijeme koje je prošlo uči nas da se poklonimo svima onima koji su časno i hrabro sudjelovali u tim tragičnim događanjima, a povijest i znanost od nas očekuju da takve događaje štujemo i izučavamo kao zalog sretnijoj budućnosti. Nekadašnja poprišta brojnih europskih bitaka danas su baštinici dijela europske kulture i povijesti i dokaz naše pripadnosti ujedinjenoj Europi.

Vjerujemo da će se žrtvama ovih bojeva pokloniti i lokalne samouprave odakle potječu njihovi sudionici, pronijevši vojničku slavu krajeva iz kojih su ponikli. Šetajući tim alpskim prijevojima i mjestima bitaka kroz misli su mi prošle slike patnje i stradanja naših predaka, daleko od njihovih pitomih ličkih i kordunaških polja na kojima su odrasli. Nije mi bilo žao uloženog  truda i sredstava da tu našu povijest rasvijetlim današnjim generacijama a ujedno se poklonim ratnim žrtvama na mjestima koja su obilato zalivena krvlju naših slavnih ratnika. I moji stručni prilozi na organiziranoj prigodnoj izložbi, koju su pripremili predstavnici Slovenije, išli su za rasvjetljavanjem uloge hrvatskih vojnika u tim događajima. Prvi se puta mojom zaslugom i gospodina Branimira pl. Wucheticha pojavila slika hrabrog zapovjednika Jezeranske satnije na izložbama u Malborghettu i Predelu i položen je vijenac s hrvatskom zastavom.

I na kraju odajmo počast poginulima: neka je vječna slava i pokoj duši naših predaka u dalekim alpskim vrletima gdje se ugasiše njihovi mladi životi...

U prilogu možete pogledati slike s održanih obljetnica.