Dvjestota obljetnica Bitke kod Malborgetta iz rata 1809. godine

MalborgethOve godine obilježavamo 200-tu obljetnicu rata između Habzburške monarhije i Napoleona koji se vodio 1809. godine. U njemu su sudjelovali brojni Ličani dajući veliku žrtvu u njemu. Treba napomenuti da su se u to vrijeme vodile brojne bitke širom Europe ali i na našim ličkim područjima. Mi ćemo obraditi dvije operacije značajne za našu vojnu povijest a to su francuske operacije u sjevernoj Italiji i operacije u Lici koje su nastale prodorom poznatog francuskog maršala Marmonta iz Dalmacije na njegovom putu prema Beču.

Ova je obljetnica važna za vojnu povijest većeg broja europskih zemalja koje su sudjelovale u ovom stravičnom ratu u kojem je izginulo mnogo vojnika ali i civila. Pripremaju se brojni znanstveni skupovi koji će biti posvećeni ovom ratu. Mi ćemo putem naših WEB stranica dostojno obilježiti ovu obljetnicu i spomen na žrtvu naših predaka. Gospodin Branimir pl. Vuchetich pripremio je jedan vrlo vrijedan materijal posvećen Bitci kod Malborgetta u sjevernoj Italiji i djelomično Bitci kod Predila u današnjoj Sloveniji. U Bitci kod Malborgetta sudjelovali su pripadnici Jezeranske i Modruške satnije (kumplanije) iz 3. Ogulinske graničarske regimente (pukovnije) a u Bitci kod Predila naši susjedi iz Slunjske regimente. Grafičku obradu članka izradio je Miroslav pl. Vuchetich, dipl. ing. el. kojemu se također zahvaljujemo na uloženom trudu. U članku se navode određena lička prezimena pojedinih časnika i dočasnika iz ratujućih satnija.

Gospodin Branimir je u uvodu dao kraći osvrt na problematiku koju obrađuje a odnosi se na zanemarivanje udjela hrvatskih vojnika i njihove zasluge u ovoj bitci. Izvori su dati u jednom feljtonu koji je objavljen u četiri nastavka u poznatim zagrebačkim novinama "Agramer Zeitung" 1909, godine povodom stote obljetnice ove bitke

Ja pripremam osvrt na "ličke" bitke i materijal će uskoro biti objavljen na našem WEB-u.

Članak možete pročitati ovdje.