Događanja

U Otočcu održan biskupijski susret osoba s invaliditetom i poteškoćama u razvoju

Izvor: Gospićko-senjska biskupija 

Vlč. Leonardno Šardi: „Ja sam stvoren da bi svoju zajednicu učinio bogatijom!"

Ovoga vikenda, u Otočcu se održao biskupijski susret osoba s invaliditetom i poteškoćama u razvoju.

Susret je započeo uvodnim predavanjem vlč. Leonarda Šardija, povjerenika za pastoral osoba s invaliditetom Varaždinske biskupije. Predavanje se baziralo na interakciji sa sudionicima te naglasku kako je svatko važan Isusu. Povjerenik vlč. Šardi rekao je kako se to vidi u prispodobi o Lazaru u kojoj Isus ne spominje ime bogataša već ime siromaha. Isus gleda osobu, zaziva ga imenom, nije važno što je siromah.

"Isus me gleda kao osobu, nije mu važno jel mi vidimo ili ne, jel hodamo ili ne, Isusu to nije važno. Društvo je drugačije, društvo osuđuje a Isus ne, On me gleda u mom imenu, kakav sam ja. Mene kao osobu. I svatko od nas nešto može dati, svatko od nas može dati i primiti ljubav."

Posebnu pažnju vlč. Šardi skrenuo je na događaj u kojem se spominje Bartimej. Opisao je kako je Bartimej morao uvijek sjediti sa strane, u nekom odvojenom ograđenom prostoru. Suprotno njemu unutar zajednice Isus govori kako treba ljubiti i bez obzira na to kakvi su ljudi. Vani Bartimej sjedi i viče: "Isuse smiluj se!" a Isus šuti. Ljudi koji slušaju Isusa žele ušutkati Bartimeju i  tako padaju na ispitu. Isus je šutio i pustio ih pokazati hoće li primijeniti ono što im propovijeda. Kada je Isus vidio kako se oni ponašaju i onda poziva Bartimeja nekq dođe unutra. Želi da svi sjede oko njega, oko Isusa. Isus ne želi da mi budemo odvojeni niti od društava niti od Crkve. Svatko tko je kršćanin mora se osjećati pozvano u središte, unutar zajednice, rekao je vlč. Leonardo. Isus želi da prepoznam bližnjega do sebe, da u srcu osjećamo kakav je netko, očima srca prepoznamo ljepotu onog koji je do mene! Isus ne staje na pozivu, već postavlja pitanje: „Bartimej što želiš da ti učinim?“ Isus ne pretpostavlja već pita što želiš da ti učinim!? Vrijedni smo Mu i želi nas čuti! Želi suradnju s nama, On nama pokazuje da smo mi važni jer nas traži. Prvo nam daje da progledamo iznutra i kao roditelji prihvatimo dar koji nam je dan i na jedan novi Božji način, da prihvatimo to dijete koje nam je dano. Zaključio je riječima : „Ja sam stvoren da bi svoju zajednicu učinio bogatijom!"

Nakon uvodnog dijela, uslijedila je pjesma „Ti i ja gradimo prijateljstvo“ gdje su svi okupljeni pjevali uz pokrete a zatim je vjeroučiteljica i defektologinja Ivana Pećek održala kratko predavanje temeljeno na 25-godišnjem iskustvu rada u školi koju pohađaju osobe s poteškoćama, te osobnom iskustvu jer u obitelji ima osobu s invaliditetom. Predavanje je održala na temu: „Duhovna dimenzija osoba s invaliditetom“ a zatim su ona i vlč. Šardi sve sudionike uključili u radionicu: „Što želiš da ti učinim“. Radionica se bazirala na radu u grupama koje su odgovarale na određena pitanja kao što su: Koji je položaj vas kao vjernika u župnoj zajednici?, Što bi kao članovi promijenili unutar župne zajednice kako bi senzibilizirali više ljude na poteškoće kojima se susrećete?

U radionici su svi sudjelovali s velikom angažiranošću, javljali su se i dijelili svoja iskustva i mišljenja. Susret je završio svetom misom, na kojoj su svi sudjelovali pjevajući, čitajući ali i osobnom molitvom koja je sve prisutne posebno ganula. Svetu misu predvodio je vlč. Leonardo Šardi u zajedništvu sa don Jurom Ladišićem, fra Jurom Marčinkovićem, vlč. Milom Rajkovićem i vlč. Antom Luketićem. U svojoj propovijedi vlč. Šardi je rekao kako smo svi krštenjem postali udovi Crkve, te kao udovi imamo svoje poslanje i važnost. Dužni smo živjeti svoje poslanje i davati plodove na dobrobit Crkve i društva.

 Svatko, bio slijep ili hrom stvoren je s razlogom i zadaćom!

Jedan od sudionika ovoga susreta bio je i naš Brinjak, Ivan Mesić, zajedno sa svojom obitelji, a njegova majka Olivera kaže:

Bilo je predivno! Bilo nas je 30-ak djece i roditelja. Nismo se poznavali međusobno, tek nas par, a sada smo upoznali i druge ljude sa sličnim problemima.

Na kraju, župnik Goran Antunović je pripremio roštilj za sve, te se druženje nastavilo uz ručak i razgovor.

Više fotografija na GOSPIĆKO-SENJSKA BISKUPIJA

 

 

Proslava 50.godišnjice završetka osnovne škole - generacija 1973./74.

Naš dragi Stajničar Marinko Perković rekao nam je par riječi o predivnom događaju, koji se prije par dana odvio u Stajnici:

"Ideja o proslavi male mature roila se u Veljači ove godine. Nas nekoliko entuzijasta, uz malo truda pretvorili smo to u stvarnost. Ne može se puno bivših učenika pohvaliti ovakvom proslavom pa je možemo nazvati malo i povijesnom. Proslavom zavšetka osnovne škole 1973/1974, u Stajnici 01 lipnja 2024.g. koja je sjajno uspjela. Izuzetno zabavno i veselo društvo kao da je taj trenutak samo čekalo.

Nažalost, izgubili smo puno naših kolega, prijatelja: Holjevac Ljerka, Jelić Nikola, Krznarić Mile, Mesić Ivan, Mesić Mile, Perković Petar, Tominac Mate, Vuković Zdravko, kojima smo odali počast.

Polaskom u stajničku školu 1966.g., u prvi razred, koji su pohađali Blažanin Marija, Dumenčić Marina, Mesić Mile, Mesić Mladen, Murat Vlade, Perković Marinko,Perković Mile,Perković Mira,P erković Petar, Perković Vesna, Petrović Marija, Pernar Milan,Tominac Katica i Tominac Mate.

Godine 1970. pojačani smo učenicima sa poručja Razvale, Črnča i Jezerana.
 
Završetkom škole 1974.g, koju su uspješno završili: Blažanin Marija, Dumenčić Ivica, Holjevac Ljerka, Jelić Vlado, Jelić Željko, Krznarić Mile, Mesić Anka, Mesić Ivica, Mesić Marija, Mesić Mladen, Perković Marinko,Perković Mile, Perković Mira, Perković Petar, Perković Vesna, Plavčić Marija, Plavčić Nada, Tominac Katica, Tominac Mate, Sertić Verica i Vuković Zdravko.
 
U školskoj godini 1971/1972 izgubili smo učenike sa područja Lipica, koji su nastavili školovanje u Križpolju. Završetkom osnovne škole i odlaskom u veće gradove na daljnje obrazovanje i usavršavanje kao i naš bogatiji život, koji je ponekad bio trnovit veseo i sjajan, mogu samo konstatirati da smo doživjeli određenu starost (u srcu ostali mladi) i veselim se tome.
 
Svojim kolegama i prijateljima želim sve najbolje u narednim godinama,da bi se još dugo sastajali i zabavljali."
Slika iz 6. razreda
 
 

Foto i video koncerta Zavičajnog društva Sinac iz Zagreba, 10.05.2024.

Snimke pogledaj OVDJE

Slike klikom na sliku:

PREDSTAVLJANJE KNJIGE O BISKUPU MILI BOGOVIĆU

U sklopu projekta "Najbolje iz Like", uz veliku podršku Narodno Sveučilište Dubrava , Zavičajno društvo Sinac iz Zagreba, poziva na predstavljanje knjige o našem Biskupu dr.sc. Mili Bogoviću.
Uz autore Anđelka Zdeslava Kaćunka i Josipa Pečarića, naše drustvo će sa nekoliko pjesama pratiti program. Poseban gost, predstavljač biti će prof. dr. Ante Bežen.

Ulaz besplatan, svi dobrodošli 

ZD Sinac poziva na koncert

 

..

Održano 1.Ličko prelo u organizaciji Priča iz ličkog kraja uz podršku ZK Stajnica

 U petak 19. travnja je u restoranu “Za vašu dušu”, Okuje, nedaleko Velike Gorice, održano ličko prelo. Pjesma, ples, nastup s prigodnim programom Zavičajnog društva Sinac iz Zagreba, te zabavu do kasnih sati uz grupu Top band iz Ogulina, obilježili su prelo.

Bila je velika čast čuti od dvije žene, ličkih korjena, a sa stalnom adresom u Njemačkoj, da su tu večer došle, kako bi se reklo u brinjskom kraju “nafalice” na prelo. Zdenka i Sonja. Zaslužuju da ih se spomene, baš kao i oni koji žive i rade u ličkom kraju poput naših dragih Jezeranaca, poduzetnik Zlatko i njegova supruga Valentina, zajedno s prijateljima iz Križpolja. Dame s Plitvičkih Jezera koje su česti gosti na Ličkim feštama u okolici Zagreba. Bračni par Smolčić kojima su sinovi poklonili ovo prelo za godišnjicu braka.Također je bilo lijepo vidjeti tri dame, tri generacije, baka, majka i kćer koje su, kako su rekle, jedva dočekale ovo prelo. Naši dragi prijatelji Lipičari s adresom u Dugom Selu, sin predsjednika ZK Stajnica – Mato Tominac sa svojom suprugom, također su jedni od onih koji pokazuju da je vrijeme da mlađe generacije počnu održavati tradiciju, koju su započeli njihovi roditelji čiju bezuvjetnu podršku uživaju. Tek neki su ovdje nabrojani, a svi skupa učinili su večer posebnu i vrijednu pamćenja.
Kažu organizatori prela “Za sljedeći put moramo imat dvi liste. Jedna je ‘Vidimo se jopet’, a druga je ‘Doć ćete jopet’ ” Malo šale proizašle iz jedne vrlo neočekivane situacije, koja se dogodila, a bez kojih izgleda, niti jedna organizacija niti ne može proći, ali kažu sve je to škola.
U samoj organizaciji ovog prela sudjelovali su gospođa Marica Bedross, Melita Perković, Zavičajno društvo Sinac iz Zagreba koji su nam od samog početka na raspolaganju, potom Mirjana i Dalibor Pernar koji su se pobrinuli za Top band, a cjelokupna organizacija protekla je uz bezuvjetnu podršku Zavičajnog kluba Stajnica. Jedna posebna zahvala upućena je gospodinu Željku voditelju restorana “Za vašu dušu” koji je zajedno sa svojim suradnicima odigrao itekako važnu ulogu u organizaciji. Danijela Tonković iz Otočca i gospođa Slavica Ćorak iz Sinca, svojim su modnim detaljima viđenim na našim Ličankama, a i ličkim medom bećarom, dale poseban štih cijeloj večeri. I oni tihi ljudi, iza kulisa, naši bitni članovi obitelji koji se nigdje ne ističu, ali bez čije podrške ničega ne bi bilo, u to budite sigurni. Lipa i ugodna večer, lipo prelo, samo je uvertira za obilježavanje 10. godišnjice postajanja Priča iz ličkog kraja koje će se održati u listopadu u Hotelu Brinje. Prije toga, veselimo se i stajničkoj noći koji tjedan prije. Događanja ima, na svima nama je koje ćemo odabrati i na koji ćemo poći, ali jedno je sigurno, nigdje među Ličanima nećete ostati gladni, žedni nit jela, nit pila nit dobre zabave, to je sigurno.
Više slika i snimaka potražite na Facebook stranici i Instagram profilu PRIČE IZ LIČKOG KRAJA
 

POZIVNICA za LIČKO PRELO